Molens in Altoaragón
harinero, central eléctrica, aceitero, batán

Guaso

Guaso bereik je gemakkelijk vanuit L'Ainsa waar je start aan de wegwijzer naar Guaso. Je verlaat de bebouwing, kruist de Río Ena en bereikt dan een groepje huizen aan de voet van een hoger plateau. Hier rechts af naar de Río Ara. De weg wordt smal en draait een eind verder scherp naar links. Kort hierna neem je de rechtse tak die af daalt in de vlakte van de rivier. Tijd om de wagen te parkeren. Loop de weg verder af en je bereikt vrij snel de markeringen van het lokale PR-wandelpad (geel-wit). Volg dit pad naar het westen. Je zal langs irrigatie- en drainagekanalen lopen en eerst bij de batán, dan de nieuwe centrale en tenslotte het hoofdgebouw van de molen komen.

Foto's: V.2001, VIII.2006, XII.2007

 
 
(12) Hoofdgebouw met resten van de oliemolen (13) Hoofdgebouw bevatte molen en centrale
 
We waren hartelijk welkom bij de huidige eigenaar die ons elk hoekje van zijn project liet zien.

Oorspronkelijk was de molen veel lager: de bovenverdieping is een recente toevoeging samen met verschillende andere verbeteringen — veel ervan om energie te sparen. Het gelijkvloers is nu een schrijnwerkerij.

Buiten een koppel stenen (14) blijft niets belangrijks over van de graanmolen. De aceitero overleeft alleen in enkele vervallen muren (12). De oliepers zelf, zou nu tentoon staan in een hotel in Boltaña.

(14) Dat is alles wat rest van de graanmolen
 
(15) Kelders van het hoofdgebouw (16) met sokkels voor de generatoren
 
In de kelder staan verschillende lege sokkels te getuigen over vroegere tijden (15, 16). De uitlaat van de turbine loopt uit in een lange tunnel die nog steeds toegankelijk is via een mangat (17) in de buurt van de nieuwe centrale. De kaart van 1933 toont lijnen vanaf de molen naar Guaso en Latorecilla, Margugued en Sieste, Ainsa mogelijks veel verder (maar de kaart is hier en daar een beetje onduidelijk). Kort geleden werd een nieuwe turbine geïnstalleerd in een klein gebouwtje wat verder weg (19). Terwijl we daar waren, in 2006, werkte de installatie, maar slechts op 80% van de berekende 100kW vermogen. Verder fijnregelen zou eerstdaags gebeuren. Een deel van de energie is bestemd voor de schrijnwerkerij. De rest zal aan het openbare net geleverd worden. Een mooie toekomst voor een oude site.
 
(17) Mangat geeft toegang tot afvoer van de oude turbine (16) (18) De nieuwe turbine
 
(19) Aceitero met nieuwe electriciteitscentrale.
(Achteraan: Peña Montañesa)
(20) Regelpanelen voor de centrale
 
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens; catalogus 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:

Pad: Home / Altoaragón: oude watermolens