Molens in Alto Aragón - central eléctrica

Laguarta

STRONG>Laguarta, alhoewel erg afgelegen in de Valle de Serrablo, is gemakkelijk te vinden. Van Boltaña neem je de weg naar Lanave. Het uitzicht is mooi, de weg smal, bochtig en lang. Voorzichtig rijden. Eerst stijgt de weg naar de Puerto de Serrablo en daalt dan weer langzaam in de vallei. Je passeert de afslag naar Matidero, rijdt over de piepjonge Río Guarga en bereikt tenslotte Laguarta. Rij door het kleine dorp en stop aan de andere kant bij de gekleurde afval containers. Op dezelfde plek kruist het beekje Barranco de Salvador de baan. Neem het pad langs de oever. De molen staat even verder stroom opwaarts.

Foto's: 10.IV.2007

(1) Electriciteitscentrale van Laguarta
Zaterdag 7 oktober 2006 was een belangrijke dag voor het dozijn mensen die permanent in Laguarta wonen. Op die dag werd —niet zonder bombarie— de nieuwe electriciteitslijn officieel in bedrijf gesteld. Het dorp was klaar voor de 21ste eeuw. Het leven zou gemakkelijker worden. Sommigen speelden zelfs met het idee om de albergue weer te openen. Die was jaren tevoren gesloten precies doordat er geen electriciteit was. Wellicht zou men nu weer enkele toeristen kunnen lokken.

(2) Begin van de lijn naar Laguarta
(3) Uitlaat van het koelwater

Maar de lokalen bleven ook nuchter. Ze wisten al dat het lang kon duren voor de nieuwe voorziening betrouwbaar zonder onderbreking zou binnenlopen. Men zou de oude installatie bedrijfsklaar onder­houden voor het geval dat.

Tot in 2006 kwam de electriciteit uit dit nederig gebouwtje (1) met een deur waar iemand Central op geschilderd had. Twee lijnen, net boven hoofd­hoogte, lopen naar het dichtste huis en leverden nauwelijks genoeg vermogen om het mogelijk te maken om het huis te verlaten tijdens donkere winternachten, zegt een krantenartikel over de inhuldiging.

Hetzelfde artikel stelt dat de molen electriciteit produceerde sinds het begin van de twintigste eeuw. Dat is wellicht iets te vroeg.

De eerste editie (1933) van kaart 211 van het Spaanse Instituto Geográfico y Catastral toont een constructie op de zelfde plek als de huidige molen, maar er zijn geen lijnen, noch is er enige andere indicatie om energieproductie te suggereren. Andere molens op hetzelfde blad (bv. Jánovas, Guaso) kregen wel lijnen getekend.
De tweede editie (1952) vertoont een opschrift Fábrica de Electricidad op de bewuste plek. Ik neem daarom aan dat de molen in gebruik geno­men is ten vroegste ergens in de jaren 1930.

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Laguarta
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en web-links
© en e-mail: