Molens in Altoaragón - harinero

Mondot


Mondot en zeker de molen, is niet zo eenvoudig te vinden. Van de hoofdweg tussen L'Ainsa en Barbastro afslaan naar Lamata in Mesón de Ligüerre. Blijf het smalle weggetje een tijd volgen tot je vlak voor Olsón rechts afslaat waar Mondot aangeduid is. Vanaf nu rijd je op grind. Parkeer de wagen in Mondot. Wandel naar de kerk en neem daar de belangrijkse aardeweg. Je wandelt voorbij de Fuente de la Zarda en het kerkhof (recent opgekuist), daalt af in de Barranco Sanchils en zult dicht bij de Fuen Calién en een andere molen passeren. Nu niet verder omlaag naar het water, maar links af (de wegwijzer staat er wellicht nog) tot je uiteindelijk de molen op de Río Susia bereikt na ongeveer drie kilometer vanaf de kerk.

Illustraties: 03.I.2002

 
Molen in de vallei van de Río Susia Molen van opzij met de wand van de balsa
Het gebouw is in prima staat en stevig afgesloten. Er is duidelijk aan gewerkt om het te onderhouden en her in te richten (als albergue?). Prim plekje voor een rustige vakantie. Wat meest opvalt vooraan is de tekst boven de ingang met de sierstenen rond de deur. Je kan ook moeilijk naast de enorme uitlaat kijken. Je kan er zo binnen wandelen en de ruime cárcavo ontdekken.
 
Voorkant met cárcavo Molino harinero de
Pilar Latre VD. Lacambra
A 8 Del 9 de 1943
 
In de cárcavo is plaats voor twee wielen, maar slechts één is aanwezig. De tweede saetín is dicht gemaakt. Het is duidelijk dat de molen een tijd maar op halve kracht gewerkt heeft. Water was waarschijnlijk wel een probleem. De Río Susia is kort en niet echt waterrijk. Het meeste water komt van één of twee bronnen in de buurt van Mondot.
 
Ruime cárcavo met één wiel Cárcavo van binnenuit
Er is getracht om een reservoir te bouwen zo groot als maar enigszins haalbaar was. De balsa is vier tot vijf meter diep en wordt geleidelijk wijder tussen dikke, meterslange wanden (Foto op eerste rij). Maar dat is niet alles. De lokale situatie is maximaal aangewend om de oppervlakte nog bijna honderd meter uit te breiden en op het verste punt, waar het kanaal in loopt, nog een redelijke diepte te behouden. De azud, de dam (uiterst rechts op de foto), ligt een flink eind stroomopwaarts van de molen (blauwe pijl). Het open kanaal loopt eerst evenwijdig met de rivier en maakt dan een wijde bocht voor het in het reservoir aankomt. Het kanaal is nodig onderhouden.
smalle en diepe balsa Río Susia met dam
 

Path: Home / Altoaragón: oude watermolens