Molens in Altoaragón - aceitero

Fumanal

Fumanal staat op je kaart. Gelukgewenst.
Van L'Ainsa neem je de weg naar Campo. Rechtsaf na 13 km waar Tierrantona aangeduid staat. Verlaat de hoofdweg bij het bord Muro de Roda (rechts naar de dorpsschool). Volg de grindweg langs de speeltuin en laat de wagen achter waar een riviertje de weg kruist. Je kan verder rijden, maar het zou zonde zijn om de rest van de weg niet wandelend af te leggen. Volg de grintweg tot aan de eerste GR-1 aanduidingen. Hier linksaf op het smallere pad van de GR naar Humo de Muro. Enkele minuten later kom je aan de molen.
(1) Fumanal; de molen stond rechts van de huizen — 2000
(2) Façade van de molen; top van de pers is rechts zichtbaar — 2001
(3) De voormalige werkvloer van de oliemolen— 2000
Ten tijde van ons bezoek kon alleen de voorgevel zich nog nauwelijks recht houden (2). Met enige inspanning konden we de pers (3-7) localiseren tussen de welige braamstruiken (3). De palen stonden nog, maar de rest was alle samenhang kwijt (6).
Het was een prensa de viga — dat is het type met de grote balk zoals in Trillo of Panillo. De balk brak (4-7) onder het gewicht van dak en vegetatie en daardoor was ook de schroef veroor­deeld.

(4, 5) onderdelen van de pers

(6) Pers, kijkend naar de achterkant van de molen — 2000
(7) Pers, kijkend naar de voorkant — 2000

Let op de littekens in de muren: naden en blinde bogen (7). De structuur moet verschillende keren verbouwd geweest zijn.

(8, 9, 10)

(11) De werkplaats is opgekuist — 2018

Toen we daar opnieuw waren in 2018, hadden de nieuwe eigenaars de molen helemaal opgeruimd. De overgroei was verwijderd en de muren en resten van de pers afgebroken.

Het enige nog min of meer intact was de kollergang met zijn afgeknotte kantsteen (11). Maat van de bodemplaat van de kollergang is ∅ 330cm en van de kantsteen ∅ van 90cm tot 95cm.

(12) Bodemplaat van de pers = regaifa — 2018
Path: Home / Altoaragón: oude molens / Fumanal
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: