Molens in Altoaragón - aceitero

Fumanal

Fumanal staat op je kaart? Gelukgewenst.
Van L'Ainsa neem je de weg naar Campo. Rechtsaf na 13 km waar Tierrantona aangeduid staat. Verlaat de hoofdweg bij het bord Muro de Roda (rechts naar de dorpsschool). Volg de grindweg langs de speeltuin en laat de wagen achter waar een riviertje de weg kruist. Je kan verder rijden, maar 't zou zonde zijn om de rest van de weg niet wandelend af te leggen. Volg de grintweg tot aan de eerste GR-1 aanduidingen. Hier linksaf op het smallere pad van de GR naar Humo de Muro. Enkele minuten later kom je aan de molen.
(1) Fumanal; de molen stond rechts van de huizen
(2) Façade
(3) binnenkant met twee vertikale palen van de pers
Ten tijde van ons bezoek kon alleen de voorgevel zich nog nauwelijks recht houden (2). Met enige inspanning konden we de pers (4-7) localiseren tussen de welige braamstruiken (3). De palen stonden nog, maar de rest was alle samenhang kwijt (6). Het was een prensa de viga —dat is het type met de grote balk zoals in Trillo of Panillo.
De balk brak (5) onder het gewicht van dak en vegetatie en daardoor was ook de schroef veroor­deeld. Nog even en deze caracol valt uiteen in pulp (6,7).

(4, 5) onderdelen van de pers

(6) prensa de viga
(7) schroef = caracol
(8)
(9)
(10)
Path: Home / Altoaragón: oude molens / Fumanal
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en web-links
© en e-mail: