Molens in Altoaragón - harinero

Sarsa de Surta


El molino de Pedro Buil op de Rio Vero tussen Paúles de Sarsa en Las Bellostas zie je gemakkelijk van de andere kant van de rivier liggen. Misschien een beetje té gemakkelijk aan het dak te beoordelen. De pannen zijn wellicht gebruikt in een tweede verblijf ergens. Enkele kleine reparaties volstaan om dit molentje weer draaiklaar te maken.
 
Molen in 1994 (links) Azud met kanaal in 1995

De azud (dam) ligt enkele honderden meters stroomopwaarts. Het kanaal - op de rechter oever - dient nog voor irrigatie van een akker boven de molen en dooft daar uit.
Er is geen spoor van de balsa, of het moest de muur zijn die rechts achter de molen zichtbaar is.
Het water verlaat de cárcavo en stroomt in een overdekt kanaal onder de weide terug naar de rivier.

De opening is wel wat smal, maar het is toch mogelijk om naar binnen te kruipen.

De holte is stevig gemetst en beschermt een metalen rodete (rad) met houten schoepen. De botana en de regelklep zijn gebruiksklaar.

De molen van señor Buil is een goed voorbeeld om inzicht te krijgen hoe dit type molens functioneerde.
De werkruimte is zeker ook een sprong over de rivier waard.

  De werkplaats is eerder rommelig, maar al het essentiële is er nog. De molenstenen zijn afgeschermd met een guardapolvo (stofvang, steenkast). De tolva is op de guardapolvo gemonteerd. De trechter op de voorgrond moet tussen tolva en guardapolvos komen.

De cabra werd gebruikt om de stenen te verplaatsen voor onderhoud. De bak links is de farinal waar het verse meel werd opgevangen.

Als je scherm en je ogen niet al te slecht zijn, onderscheid je wellicht het regelwiel van de levador net voor de steenkast (zie detail).

Ik hoop dat je je molenwoordenschat fris gehouden hebt.


Pedro Buil's molen in de stellingen. Deze opname van 22.XII.1998 toont een nieuwe fase in zijn bestaan: het dak is hersteld. Let ook op het kleine raam, dat ontbreekt op oudere foto's. De oever van de Rio Vero werd versterkt.

In July 2002 is de molen ingehuldigd als Etnologisch Museum met eigen website (Spaans).

 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:
Volgende halte op het harinero pad

Path: Home / Altoaragón: oude molens