Molens in Alto Aragón - harinero

Solanilla

Solanilla, of Solaniella op sommige recente kaarten, is, hoewel afgelegen niet moeilijk te bereiken. Neem de weg tussen Boltaña en Lanave waar bij de Molino Escartín Aineto is aangeduid. Vanuit Aineto kan je verder rijden tot in Solanilla — maar ik suggereer graag een wandeling.
De molino ligt op een kleine kilometer van het dorp. Aan de kerk (zuidkant van het dorp) vind je een pad naar beneden in de vallei. Na zowat een halve kilometer moet je aan het water komen in de buurt van de start van het kanaal. Misschien moet je maar even heen en weer lopen om de juiste plek te vinden. Van daaruit volg je het kanaal en na minder dan 400 m bereik je de molen. Die staat op de Barranco Ricau.

Foto's: 23.III.2008

(1) Overzicht van de site: molen met poel;
Muur van embalse achteraan
(12) Steen naast de ingang: jaar 1840

(13)
(14)
De ingang van de molen (zie ook rechtsboven) is vrij breed. Er ligt een moderne deur tegen (14). Aan de buitenkant, halfweg de deurpost bevindt zich een steen met de inkerving Año 1840 (12). Dat is respectabel.
Binnen is het relatief netjes en ik vermoed dat iemand hier soms de nacht door brengt. Naast de ingang rust een koppel stenen, maar verder was er niets van de gewone spullen als stofvang of trechter te vinden. Verdwenen ze in de haard achterin (13)?

(15) Molensteen — ∅ = 130cm
(16) Raam uit stukken molensteen
De bovenste molensteen draagt een groot kruis (15). De diameter van de steen is 130cm. Dit is een gewone doorsnee-maat.
Een smal raampje (16) laat wat licht vallen op de werkplaats. De wanden bestaan uit stukken molensteen. Het is best mogelijk dat ze de andere helft vormen van de steen buiten de deur (17). We zien dezelfde groeven.

(17) Oude molensteen — ∅ = 115cm
(18) Oude molensteen op de helling onder het reservoir  

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Solanilla
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en websites
© en e-mail: