Molens in Altoaragón - harinero, aceitero

Torres del Obispo

Torres del Obispo is wellicht niet zó eenvoudig te vinden want het ligt niet op een gewone toeristenroute. Neem in Graus de hoofdweg naar het zuiden en sla even later linksaf naar Benabarre. Je bereikt vrij snel Torres del Obispo. Rechtdoor waar je linksaf het dorp zou in rijden. Snel hierna bereik je de zuidelijke ingang van Torres en een brug met opritten voor een weg met snelverkeer. Aan de overkant van de brug leidt een smalle weg naar Juseu. Precies hier ligt de molen. De lage muurtjes zijn de bovenste lagen van het complex.
De molen kreeg water van de Barranco del Molino.

Foto's: 20.VIII.2006; Kaart: Inst. Geográfico y Catastral, 1952

(1) Overzicht van de molen
(14) Aceitero vanuit de graanmolen

Het nam wel wat tijd om vanaf de ingang (6) tot achteraan in de aceitero door te dringen (14). Maar het loonde de moeite want zo vonden we onze eerste kegelvormige pletstenen. De rode pijl in foto 14 wijst waar ze rusten.
Conische pletstenen (15, 16) waren efficiënter dan de gewone stenen die op hun zijde rolden en voorkomen in de meeste olijfmolens op deze website (bv. Troncedo). Ze draaiden zo'n 13 toeren per minuut.

(6) Ingang van de oliemolen
Achter de muur (16) bevindt zich een kleinere kamer met de klassieke pletsteen. Ik kon geen overtuigende deuropening vinden en de ruimte was eigenlijk te small om bruikbaar te zijn. Daarom vermoed ik dat de muur (en halve steen) eigenlijk geplaatst werd om de oude pletter van de werkplaats af te scheiden.

(15)
(16)

situatie graan molen olie molen waterwerken

Path: Home / Altoaragón: oude watermolens / Torres del Obispo
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en websites
© en e-mail: