Molens in Alto Aragón - harinero

Torrolluala del Obico

Torrolluala del Obico ligt niet ver van de Puerto del Serrablo. Neem de hoofdweg vanaf Boltaña naar Lanave en parkeer waar het pad naar Torrolluala is aangeduid. Volg het zand en grind spoor en na een gezonde wandeling bereik je de aftakking naar het verlaten dorp. Negeer die en volg de andere tak die je omlaag brengt in de vallei van de Barranco de San Juan. Uiteindelijk tref je een kleiner spoor dat links naar het water voert. Steek over en loop nu tegen de stroom in. De watermolen is vlakbij.

Een mooie optie is om, wanneer je de wegwijzer bereikt van het pad naar Morcat, die te volgen en zo af te dalen. Je komt dan langs de azud en de molen ligt maar enkele passen verder.

(2) Torrolluala del Obico: de molen nog in perfecte staat — 1995.

De molen ligt in een meander van de Barranco de San Juan die een bijrivier is van de Río Isuala. De dam (11: zwarte pijlen; 12: links) is een eerder slordige hoop stenen en tegenwoordig ontsnapt het meeste water. Maar toch houdt ze nog voldoende water op om een lang en diep reservoir te onder­houden (11: blauwe pijl). Het kanaal start op de linker oever (11: witte pijl; 12 rechts) maar is al na enkele meter onderbroken. Wat verder is het op­nieuw te volgen tot aan de molen.
Het kanaal opent in een ondiep bekken (13) dat omringd is door zacht hellende aarden wanden. Het meer ligt hoog tegen een van de muren. De uitlaat (saetín) ligt gelijk met de bovenkant van de muren. Merk op: in 1995 was het dak nog intakt.

Mits enige moeite kom je nog bij de cárcavo aan de andere kant. De situatie is niet zo erg achteruit gegaan als binnenin, maar ook hier is het einde nabij.

(11) afdamming met molenvijver
(12) start van het kanaal

(13) inlaat (saetín) in 1995
(14) cárcavo in 2010

De cárcavo (14) is een fijn stukje werk: wijd open met een asymmetrische dubbele boog (16). Het wiel (rodete, 15) was in 1995 al in stukjes uiteen gevallen, maar de schoepen waren er nog. Nu zijn ze verloren.
De botana met klep ziet er nog goed uit, net als de regeling van de afstand tussen de stenen (levador). Het dak van de cárcavo hangt dreigend laag en de stenen kunnen wellicht elk moment naar beneden vallen.

(15) cárcavo in 1995
(16) boog over de afvoer

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Torrolluala del Obico
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Litteratuur en web-sites
© en e-mail: