Molens in Alto Aragón — molino aceitero

Las Almunias de Rodellar

Las Almunias de Rodellar ligt ten zuiden van Rodellar, één van de hot spots in de Sierra de Guara. Neem in Barbastro de weg naar Castillazuelo en dan Bierge waar je rechts afslaat naar Rodellar. Wees voorzichtig in de talrijke bochten en kijk uit voor oververhitte Fransen, vooral in de zomer. Laat de wagen in Almunias en wandel de weg af richting Pedruel. Neem het pad links wanneer je na ongeveer 1 km bij de rivier komt. Wandel verder tot je links aan de voet van de heuvel enkele kleine gebouwtjes ziet. De molen is herkenbaar aan de roestbruine pers die boven de muren uitsteekt.
De molen krijgt zijn water van de Río Alcanadre.

Foto's: III.2000

(1) De molen met Pedruel in de achtergrond.

(2) Links opslag voor aangebrachte olijven; rechts, nauwelijks zichtbaar, de top van de schroef van de pers.

(3) Betegeld vat aan de voet van de pers.
De molen is erg vervallen. Het dak is verdwenen en alles binnen de muren is overgroeid met braam en doornstruiken. Nadat we ons daar doorheen gewerkt hadden, vonden we een oude roestige pers (4, pijl) met een ingegraven olievat aan zijn voet. De pers is van hetzelfde type als die aangetroffen in Mipanas: in metaal en met een schroef.

Containers van dit type met tegels (3) hebben we gezien in verschillende andere molens (bv. Centenera, Troncedo, Calasanz en in de aceitero in het dorp van Alquézar). De tegels zijn rood of wit; we hebben ze nooit anders gezien.

In afwachting van hun verwerking werden olijven bewaard in twee (misschien 3) containers, algorín (2, 5), die gebouwd waren tegen de muur rechts van de ingang. In sommige molens was het gebruikelijk om met een tegel (aan de containter, of op de muur) aan te geven wie de olijven geleverd had (bv. Castilsabás).

(4) Binnenkant van de molen;
de pijl toont de kop van de pers.
(5) Vergaarbakken waar de olijven
wachtten op de persing.

>Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Las Almunias de Rodellar
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: