Molens in Altoaragón - harinero, central eléctrica

Las Almunias de Rodellar


Las Almunias de Rodellar ligt ten zuiden van Rodellar, één van de hot spots in de Sierra de Guara. Neem in Barbastro de weg naar Castillazuelo en dan Bierge waar je rechts afslaat naar Rodellar. Wees voorzichtig in de talrijke bochten. Kijk uit, 's zomers vooral, voor oververhitte Fransen.
Laat de wagen in Almunias en wandel de grintweg af richting Pedruel. Neem het pad links wanneer je na ongeveer 1 km bij de rivier komt. Wandel verder tot je links aan de voet van de heuvel enkele kleine gebouwtjes ziet: één ervan is de oliemolen. Blijf stroomafwaarts lopen en zoek een alleenstaand groter huis aan de rand van de rivierbedding.
De molen krijgt zijn water van de Río Alcanadre.

Ga naar de aceitero (oliemolen)

 
De bloem-molen is in verrassend goede staat. Alleen een deel van het dak van de electriciteits- centrale is ingevallen. De werkplaats ligt netjes te wachten op de volgende klant. De molen heeft verschillende zaken gemeen met Torrolluala del Obico. De inrichting van de werkplaats is ongeveer gelijk. Beide molens hebben een wijd open cárcavo en beide hebben een houten rodete (water-rad)

We herkennen een mooie tolva, de cabra, het regelwiel van de levador en, zeer interessant, ook een farinal: de kist waar de verse bloem in opgevangen werd. Zelfs de cruz op de farinal bevestigd om het vullen van de zakken te vereenvoudigen, is er! (Bezoek Humo de muro voor een andere farinal met cruz)

Alles nog duidelijk? Misschien eens je woordenschat opfrissen? Leer hoe een molen werkt.

De guardapolvo is achtkantig. als in Yésero. Meestal is de guardapolvo rond.


 
Aan de voorkant van de guardapolvos hangt een belangrijk instrument. Het is een kleine plank met twee verschillende openingen: een kleine voor de duim en een grotere voor de vingers. De molenaar gebruikte dit voorwerp om zijn deel van de bloem af te scheppen.

 
De krachtcentrale

Het central eléctrica had een turbine. Het wiel bovenaan in het midden regelde de waterklep. Er blijft alleen een kleine stroomgenerator en een antiek schakelbord over. De rest is weg.

 
Ga naar de aceitero (olie-molen)

Path: Home / Altoaragón: oude watermolens / Molino de Almunias