Bernardo Molens in Altoaragón - central eléctrica

Centenera


Centenera bereik je gemakkelijk vanuit Graus. Verlaat Graus naar het noorden naar Campo en Castejón de Sos. Rechtsaf naar La Puebla de Fantova. Als je daar bent, rij je niet het dorp in, maar kiest rechtdoor naar Centenera en Abenozas. De constructie ligt naast de weg net voor je de Barranco de la Ribera kruist. Ons recentste bezoek was op uitnodiging van de eigenaars. De weelderige plantengroei hadden ze ondertussen verwijderd, waardoor het voor ons heel wat gemakkelijker was dan in 1998.

Foto's: I.1998, 08.III.2004

 
 
 
  De deur achter de deegtrog leidt naar een kleine gang met schakelaars en isolatoren van de centrale. Enkele nauwe treden brengen ons een niveau lager waar de generator staat. De foto toont (rechts naar links) een dieselmotor (verdwenen tussen 1998 en 2004), dan de veel kleinere alternator en tenslotte een leeg, zwart schakelpaneel.

Een kaart uit de jaren 1950 duidt de molen aan als Molino de aceite en Fábrica de Luz en energielijnen waren getrokken naar Centenera, de huizen van Fantova vlak bij het kasteel, La Puebla de Fantova en de geïsoleerde huizen van Rabinaco. Als dat niet indrukwekkend is. Zeker als je dan ook nog de kenmerken van de dynamo bekijkt.

12337 Volts30
KW0.300 Amps10
HP.-- Rews1000
Eén haardroger volstond om de streek in het donker te zetten. Het was natuurlijk nog lang voor de huidige, blitse stroomslikkers zouden opduiken. Lees ook eens het getuigenis van Luis Bara over electriciteit in Aso de Sobremonte.

 
 
De alternator