Home / Dieren in de reclame / Paarden / Ezel
Dieren in de reclame – Ezel
Ezels zijn niet zo erg populair. Als ze toch gebruikt worden, moeten ze domheid of koppigheid verbeelden.

De boodschap is vaak heel direct waarbij de lezer verneemt dat hij of zij een stommeling is. Van je baas zou je dit niet aanvaarden, maar de aanpak is brutaal recht voor de raap dat de belediging eerder als grappig ervaren wordt.

© 
publicatie: ii.2006

Je bent een steenezel
als je het niet eens bent met de advertentie. Al onze voorbeelden op de eerste rij (nr 1, 2, 3) volgen in meer of mindere mate deze tactiek. In Je bent een steenezel (1) wordt het arme dier schaamteloos uitgemolken. Ik presenteer u de tekst, maar niet zonder waarschuwing. Wie niet geniet van een uitstekende gezondheid zou best de volgende regels overslaan.
Je bent een steenezel als je niet langskomt tijdens onze opendeurdagen. En steenezels hebben wij jammer genoeg niet in voorraad. Zou ook moeilijk gaan, want bij ons kan een ezel zich geen tweemaal aan dezelfde steen stoten, met zo'n uitgebreid assortiment. Maar we hebben ook méér dan stenen alleen …
Sommige mensen worden hiervoor betaald.

(1) 199? – Je bent een steenezel — tegels
(2) 2004 – Hij is niet geïnteresseerd in solden — meubels
(3) 199? – Er zijn er die niet willen weten hoeveel minder hun verwarming kan kosten.

Théofiel is niet
geïnteresseerd in solden (2) is er één uit een reeks met een ezel in verschillende situaties. De naam van de figuur varieert maar klinkt telkenmale een beetje ouderwets. Belangrijk, want zo verkleint men de kans dat men toevallig de naam van de lezer treft. Die krijgt men vervolgens niet gemakkelijker over de streep.

Er zijn er die niet willen weten hoeveel minder hun verwarming kan kosten. (3). Sommigen! Jij wel natuurlijk. De eerste paragraaf doet alle moeite om te vermijden dat iemand zich stoort aan de openingszin. Snuggere mensen volgen de suggesties uit de reclame.

(4) 2003 – Werken aan optimale resultaten — studiedag
(5) 2004 – Zelfs de beste jockey heeft een goed paard nodig — vermogensbeheer

Gelukkig zijn er
ook tekstschrijvers met een fijnere pen. Zij streven graag naar een vleugje humor in het bericht. Dat schuift wat vlotter naar binnen. Elk van onze met humor gekruide voorbeelden volgt zijn eigen weg en geen enkele ervan speelt het stomme ezel lied. Verfrissend, vind ik.

Werken aan optimale resultaten (4) leert ons dat het belangrijk is om verschil te kunnen maken tussen hoofd- en bijzaken. Onze jockey heeft het juiste pakje aan, maar hij schonk beter wat meer aandacht aan zijn paard. Merk op dat de ezel hier niet de hoofdspeler is.

Bij goed vermogensbeheer moeten de tools even goed zijn als u zelf (5) en dat is onderstreept met Regel 7: Zelfs de beste jockey heeft een goed paard nodig. We starten goed. Maar de slotzin luidt … een manier waarop u stevig in het zadel blijft zitten en een beter resultaat kunt behalen. en dat is niet helemaal goed. Die man zit perfect veilig in zijn zadel. Ik geloof niet dat dat met een paard beter zou zijn.

(6) 198? – Cleopatra baadde in
ezelinnemelk — bodymilk
(7) 1995 – Vroeger waren dragers lastig — dakkoffer

De reclame voor
de dakkoffer (5) maakt allusie op het gedrag van de soort. Laad je spullen op een ezel en je weet snel hoe tegendraads en onbetrouwbaar zo'n dier kan zijn. Vroeger was er geen alternatief, maar nu wel. Denk maar aan die gemakkelijke en veilige dakkoffers.

Voor Cleopatra was ezelinnemelk het einde (6). Maar het was toch onhandig. Vandaag hebben we die weldoende bodymilk (toch als je gewoon het beste wilt).

Andere secties in
dit hoofdstuk:

Home / Dieren in de reclame / Paarden / Ezels