Home / Dieren in de reclame / Pinguins  Inhoud
Dieren in de reclame - Pinguins
 Inleiding
 Beer 2
 Giraffe
 Kamelen
 Kat 2
 Muis
 Olifant
 Paard 2 3
 Pinguin
 Varken
 Vis 2 3 4
 Zeezoogdieren 2 3
Pinguins zijn populaire acteurs in reclames. Ze zijn immers zo aardig, zo menselijk, zo grappig. Dat is natuurlijk niet genoeg om er goede boodschappers van te maken. Anders dan leeuwen, paarden, uilen ... staan pinguins niet symbool voor een bepaald kenmerk. Ze zijn dus moeilijk te plaatsen. Slechts enkele van onze stalen ontsnappen aan een flauwe zinspeling op ijs, koud, of warm.
Keizers-, Konings- en Adelie pinguin worden vaakst gekozen, maar ook Ezels-, Kinband- en Magellaanpinguin hebben we gevonden.
©  publicatie: II.2001; updates: VI.2004, VI.2006  English

  Autos zijn bijzonder  moeilijk in het groen te plaatsen.
Ze zijn niet bepaald goed voor het milieu, zeldzame dieren redden doen ze niet, evenmin als onze betrokkenheid met de wonderen der wereld versterken. Geen wonder dat ze hun toevlucht nemen tot het geleerd van Moeder Natuur thema: Onderzoekingen tonen aan dat pinguins en stroomlijn bijna synoniem zijn.
 
Konings-
Ezelspinguin
(1) 1999 - Grondig onderzoek levert de beste resultaten = auto (2) 1999 - Innovatie is onze tweede natuur = auto (3) 1991 - Ruimte en Mensen = auto
 
  De Duitse tekst  is vermoedelijk het origineel dat achteraf naar het Engels vertaald is. Ik leid dit af uit de betere titel en de rest van de tekst die zorgvuldiger geformuleerd is.

De Duitse tekst zegt: ... is de lichaamsvorm van de pinguin duidelijk beter gestroomlijnd dan elke door de mens gemaakte vorm. Bijna even goed is onze ...
De Engelse tekst stelt: ... het lijf van de pinguin biedt de beste stroomlijn in de natuur - een kenmerk dat de pinguin deelt met onze ...

 
Ezelspinguin
(4) Pinguins zijn niet idioot. Als ze uitglijden is dat doordat ze ons controlesysteem missen. (5) 2000 - Continuiteit: soms moet je daar voor op dun ijs schaatsen.
 
  Andere automerken roepen  ook de pinguin ter hulp.
De Ezelspinguin (3) staat op het voorblad van een brochure voor een monovolume- wagen. Verschillende slogans over mensen zijn telkens verlucht met de afbeelding van een dier, een methode die wel meer gebruikt wordt voor wagens. Waarom een pinguin vooraan? Zou het zijn omdat het dier wel in de ruimte lijkt te ontsnappen?

  De control inteligente  de tracción van ad 4 toont nog steeds iets van het Moeder Natuur verbeterd thema - pinguins zouden niet uitglijden met het nieuwe systeem - maar de grappige ondertoon is al duidelijk aanwezig.
Noot: Meer gevoelsmatige kenmerken van wagens (avontuur, kracht) worden liever met olifanten of beren gesuggereerd.

 
Koning
Adelie
 
(6) 2003 - Uw verdeler schenk u gratis airco. (7) 2000 - Cool career moves in high-tech IT.
 
  Als er één  sterk associatief woord wijst naar penguin, dan is het toch wel koud (en verwante woorden als ijs, winter, enz.). Ons eerste voorbeeld is advertentie 6 voor een wagen met een airco aan boord. Let op de typische opbouw die ook vrijheid moet suggereren. Bijna alle terreinwagens kiezen voor die aanpak. Maar natuurlijk, omdat auto's graag een vleugje avontuur uitstralen, zou een ijsbeer hier een veel betere keuze geweest zijn. (Lees over ons USCA groen-boek voor autoreclames.) Reclame 13 zou ook best een ijsbeer of twee kunnen gebruiken, maar voor een geheel andere reden.
 
Keizer
(8) 1988 - Electrisch verwarmen (9) 1995 - Geneesmiddel (10) 2000 - Industriele sensoren
 
  Deze pinguins in  Antarctica kunnen er wel tegen (8). De tekst gaat door over warmte en gezelligheid in onze huizen en eindigt met Warm aanbevolen. Het verhaal is wat mager maar de keuze van de soort is perfect. Keizers zijn de meest Antarctische van alle pinguins. Deze reclame is ook bijzonder doordat een pinguin hier gebruikt is voor een verwarmingssysteem. Copywriters maken eerder de link met koelsystemen (nr 6, 13).

  Het geneesmiddel verlaagt  het risico op een hartinfarct met 62% (9). Ik vermoed dat dit de redenering was: min 62 - dat is erg koud - zeer koud? - pinguins - eureka!.
Let op het jonge dier. Vroege onderzoekers van Antarctica dachten dat de kuikens een andere soort waren. Het is mogelijk dat het kuiken hier gezet is om bezorgdheid uit te zenden. Jonge dieren worden hier vaak voor gebruikt: bijv. nr 21 op deze pagina met pinguins, maar ook met beren (20) en olifanten (13).

 
Magellaan
Adelie
(11) 1999 - Zorg dat je bijblijft = Opleidingen (12) Neem voorsprong = kapitaalbeheer
 
  Ik zou elke  betaling weigeren voor het ondermaatse werk van (11), (12), (13) en (14).
De eerste advertentie (11) voor opleidingen is slordig. De koptekst Zorg dat je bij blijft betekent iets anders dan de foto. Die suggereert Zorg dat je er bij blijft (letterlijk bij de groep blijven).

  De Get ahead  met de springende Adelie (12) is ronduit fout.
Bekijk de foto wat grondiger. De sneeuw waar de Adelie straks zal landen, is al vertrappeld! Tenzij sneeuw koffiegruis-eigenschappen heeft, is de vogel gewoon een naloper zoals de meesten.

 
King
(13) 2003 - Hou je huis koel = airco (14) 2003 - Rockhopper = inkjet printer
 
  Reclame 13 wil  je enkele tips te geven om je huis koel te houden tijdens de zomer. De compositie is overzichtelijk met pinguins en een iglo. Maar, alhoewel ik vind dat copy-writers recht hebben op wat dichterlijke vrijheid, zou dit geen excuus mogen zijn om alle opzoekingswerk over te slaan. Een iglo is een Eskimohuis en dus een Arctisch fenomeen. Pinguins zijn dieren van het zuidpoolgebied. Een vakbekwame designer zou hier een IJsbeer gekozen hebben.

  Rockhopper 2 is de  naam van de inkjetprinter van nr 14.
- Rockhopper ? Weet iemand soms wat dat is ?
- Zeker, een pinguin.
- Ah, laten we dan een pinguin nemen. Hier, dit is een hele mooie.
Maar ongelukkig genoeg geen Rockhopper.
Maar ze deden niet alles fout. De Toucan printer toont een Toekan en de Falcon komt met een mooie vrouw.

 
Koning
Keizer
(15) 2002 - Hier is het al kerstmis = commercieel centrum (16a) 2002 - Wat magie zou hem deugd doen. (16b) 2002 - De magie van uitersten = papier
 
  Een beetje magie  zou hem deugd doen, zegt het eerste vel van een advertentie over twee pagina's (16a). De naam van het papier is Contraste vanwege zijn eigenschappen die een hoog drukcontrast garanderen. Het idee wordt uitgebeeld op het tweede blad (16b) waar pinguins door de woestijn sukkelen. Maar waartoe dient het eerste blad? En waarom precies koos men pinguins om contrast uit te beelden? Pinguins in de woestijn zijn verdwaald, verloren. Dit gevoel wordt alleen maar versterkt door het arme dier in de koelkast. Ik zie hier geen contrast.
Een reclame uit 2005 plaatst ook een Pinguin in de woestijn, maar doet het veel slimmer. Een Koningspinguin op een groot blok ijs praat met een Kameel (zie Kameel nr 5). De achterliggende gedachte is dat de firma net een ietsje harder probeert om het onmogelijke mogelijk te maken.
 
Adelie
Koning
(17) 2001 - Computers (18) multicopy papier (19) Geld trekt geld aan
 
  Het is niet  altijd de pinguin die verloren loopt in het landschap. Soms plaatst men personen tussen pinguins die dan nieuwsgierig toe kijken. Eerst is er de concertpianist die liever in Carnegie Hall had gespeeld (18). Had de transportfirma toch maar beter het correcte doorschrijfpapier gebruikt. Nu zit hij opgescheept met pinguins. Twee soorten nog wel: Adelies op een veilige afstand en een melomane zonderling die er (waarom eigenlijk?) bij getekend is.

  Hetzelfde procédé  is gebruikt in voorbeeld 22 waar een kerel in strandkledij aangestaard wordt door een Kinbandpinguin. De titel zegt Niet elke plek is geschikt voor iedereen. De tekst er onder gaat door met Dat geldt ook voor de gegevens in uw bedrijf en besluit na een lange kronkelweg dat Niet alle gegevens gelijk zijn. Kies voor elk de beste opslag.
De titel op zijn minst is een beetje slordig in het gebruik van iedereen. Naar mijn gevoel is de plek perfect geschikt voor beide soorten. Het is alleen wat hij daar doet dat verwondert zonder echt onmogelijk te zijn: de man leest een boek en komt straks thuis mooi ozongat-bruin. Niet elke plek is geschikt voor alles ware beter geweest.

 
Koning
Keizer
Kinband
(20) 2000 - Buitenkansjes die niemand koud laten. (21) 2002 - Het is natuurlijk dat je wil verzorgd worden = luchtlijn (22) 2005 - Niet elke plek is goed voor iedereen = dataopslag
 
  De tandpasta voor  gevoelige tanden (nr 27) kiest voor kontrast zonder dingen in de verkeerde omgeving te plaatsen. In de plaats daarvan zien we twee scenes die elkaar weerkaatsen: een koude ijsthee met erna een kop hete chocolade. Je tanden geven geen krimp. Leuk om naar te kijken.

  Een reuzenstap voor  de mensheid. Een kleine stap voor uw budget (17).
Klinkt bekend? Wellicht waren de pinguins toevallig de eerste foto die de ontwerper onder ogen kwam. Dat geldt wellicht ook voor de Dinero reclame (19).

  De dresscode grap  van reclame 18 is niet de enige reclame met een grappig bedoelde ondertoon (zie ook 4, 6). Nr 20 is eerder simpel en blijft koppig proberen om grappig over te komen. Buitenkansjes laten niemand koud. Avondkledij niet vereist. Kom, 't zal er warm aan toegaan.
Maar ons ander voorbeeld (nr 26) voor het karton met dubbelzijdige coating vind ik toch wel niet slecht. Het is tevens een illustratie van de trend om het beschikbare beeldmateriaal te bewerken naar de smaak van de ontwerper. Dat is niet steeds een verbetering (zie bijv. [Illustratie 2], Olifant nr 6).

 
Nova species
Keizers?
Konings
(23) 1995 - Kleurenprinter (24) 1994 - Vodka (25) 2005 - Verminder CO2 en kijk eens wat je allemaal spaart.
 
  De aanpak van  advertentie 26 lijkt heel sterk op ons Frans voorbeeld (nr 16). Beide gaan over papier met een coating die uitstekende kleuren garandeert in druk. Merk op hoe pinguins, zeker Konings en Keizers (zie nr 14, 16, 26), vaak voorkomen in verband met kleur. Zelfs zwart en witte soorten springen graag hiervoor in, vaak na een portie beeldverwerking. Reclame 23 is een typisch voorbeeld. We hebben ook een brochure voor kleurencopiers (van 9 jaar later) waar een groepje zwart/witte Adelie pinguins duiken (hun favoriete bezigheid, zie nr 7, 12) in een zee van kleur. Tijdens de vlucht metamorfoseren ze in een kleurrijke novum species. Binnenin dezelfde brochure vertellen Koningspinguins ons over de kracht van kleur.

  De verhaallijn in  reclame 25 is minder simpel dan in onze andere voorbeelden.. Verminder emissies en help ons milieu redden. Verminder koolstofdioxide en bestrijd de verandering van het klimaat. Zo houden we het klimaat koel en verhinderen het afsmelten van de Antarctische ijskap. Dat zou pas een regelrechte ramp zijn voor het ecosysteem. De pinguins beelden hier het klimaat uit waaraan we gewoon zijn. Bij uitbreiding staan ze ook voor heel Antarctica, zelfs geheel de wereld. Ik geloof niet dat ik een andere reclame heb waar pinguins zo vol betekenis zijn.

 
(26) 2003 - Helderwitte voor- en achterkant = zwaar papier
 
Adelie
(27) 200? - Zorgeloos genieten van warm en koud = tandpasta
 
  Meer lezen over  Pinguins:
  • Het verlangen van de pinguïns door Willy Puchner (1992)
    ISBN: 3-8290-1410-4
  • Kleine Rotterdamse Pinguïn encyclopedie door Gerard Peet (2003)
    ISBN: 90-808195-1-4
 
Home / Dieren in de reclame: inleiding / Pinguins