Molens in Altoaragón - harinero

Caballera

Caballera ligt in de Sierra de Campanúe niet ver van Santa Liestra. Vanuit Troncedo, op de weg tussen Tierrantona en Graus, is het een prettige wandeling. In het dorp van Troncedo start je bij de GR-1 pijl richting Formigales. Je wandelt eerst naar het noorden op een oude cabañera en bereikt niet veel later een plas, gevoed door een bron. Op die plek verschijnt uit het oosten ook de zandweg die naar Caballera leidt. De eerste tijd loopt die nu samen met de GR. Blijf op de zandweg waar die wat verder weer oostwaarts afbuigt, weg van de GR-1. Een flinke tijd later zal je in de diepte rechts een groot stenen vlak zien liggen. Klauter langs de terrassen naar beneden.

Foto's: 03.VI.2003

 
Barranco Bobatialla (?)
Molen ligt in de diepte.
Reservoir, dijk en situatie van de afdamming
(links naar rechts)
Er rest niet veel van de molen van Caballera, maar wat er nog is, maakt indruk. De molen lag onder de steile kant van een groot stenig oppervlak en is daardoor onzichtbaar van bovenuit. Aan de rechterkant van de helling sijpelt wel een waterloopje omlaag, maar vermits het vlak water vangt van een groot deel van de heuvel, zal regenwater wellicht de belangrijkste energiebron geweest zijn.

In het midden van de vlakte is een dijk aangelegd (witte pijl). Water dat er links van terecht kwam, liep rechtstreeks in het reservoir (zwarte pijl). De dijk loopt langs de rand en verhindert zo een mooie, maar nutteloze, waterval. Vierkante putten in de rots leren ons waar er nog een afdamming voor een tweede reservoir was (zwarte lijn). Ik weet niet zeker of dit tweede meer (embalse) wel in verband stond met de molen. Ik vond alleszins geen duidelijk verbindingskanaal en het reservoir ligt eigenlijk iets te laag t.o.v. het eerste om ten volle nuttig te kunnen zijn (Andere paalsporen vind je in bv. Lecina of Puyarruego).

sporen van een oude dam
 
Barranco stroomopwaarts van de dam;
rechts de centrale dijk.
Embalse; persoon staat op de afsluitmuur
Het waterbekken is de moeite waard. Het is gebouwd tegen de klif en ontvangt het water dat links van de centrale dijk vloeit. Van beneden is een dikke muur opgetrokken tot op het niveau van het rivierbed. Het reservoir bezit een belangrijk volume bij een grote diepte en hoge druk. De muur is opgetrokken uit min of meer regelmatige bouwstenen in verschillende lagen. De toplagen nijgen iets dunner te zijn. Het is één van de betere verzamelbekkens mij bekend. (Andere voorbeelden: Abiego, Samper, Alquezar.) Let op de personen om een indruk te krijgen van de maten. Bomen nemen nu bezit van het meer.
 
Embalse Embalse; pijl wijst naar de molensteen
 
Embalse Molensteen
 
De molen moet vlak tegen de muur van de embalse gestaan hebben (witte pijl). Er blijft niets over behalve een paartje molenstenen. Twee monolieten verklappen ons waar de werkplaats was. Ze liggen op de originele plaats boven de cárcavo die vol zit met plantenresten. Bemerk het keurige metselwerk.
Cárcavo
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens; catalogus 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:

Path: Home / Altoaragón: oude molens